Thursday, May 18, 2017

Firmade eetikakoodeksid

Kui rääkida eetikakoodeksitest ärimaailmas, siis on jäänud mulje, et see on pigem suurfirmade pärusmaa. Eriti nende suurfirmade, kes juba korruptsiooniga on mitmeid kordi vahele jäänud, suuri trahve maksnud ja siis koostavad kõiksugu dokumente nii välis-, kui sisetarbimiseks. Töötajatele saadetakse lugemiseks hulgaliselt eetka ja käitumisalaseid juhiseid, mille läbilugemist nõutakse. Eetikakoodeksid riputatakse koduleheküljele avalikkuse jaoks üles ja need saadetakse lepingupartneritele.  See aga välista, et mõne aasta pärast on firma jälle uues suures korruptsiooniskandaalis. Pigem on koodeksite loomine ja levitamine asendustegevus, samas on selle alusel väga mugav rikkujaid lahti lasta, kui midagi avalikuks tuleb.

Puhtalt IT-alaseid eetikakoodekseid oli raske leida, igasugust pahna on toodetud palju, et isegi otsingumootorid ei suuda läbi hammustada ja enam-vähem õige asja juurde viia.

Ärieetikakoodekseid laiemas võtmes aga on kergesti leitavad. Iga endast lugupidav firma on sellise koostanud. Lugesin Eesti Energia vastavaid dokumente. Ühtset it-eetika käsitlust ei ole. IT-ga seonduv on laiali erinevates dokumentatsioonides nagu Eesti Energia andmevarade ja nende juurdepääsu haldamise kord, Eesti Energia infoturbepoliitika, BIT projektiportfelli haldusprotsessi põhimõtted.Seal sees laidub küll punkte, mis on kuuluvad eetika valdkonda, aga midagi süsteemset ei leidnud, aga vähemalt on eri valdkondadele esitatavad nõuded lahti kirjutatud.

No comments:

Post a Comment